top of page

Laadpalen de toekomst?

Het opwekken van groene stroom is een mooi alternatief om de energiefactuur te drukken. Maar wat als het nog beter kan en U deze energie kan gebruiken om Uw wagen te voorzien van de nodige 'brandstof'?

Is een laadpaal interessant voor mij?

Wanneer je een elektrische auto aanschaft moet je deze wel kunnen opladen. Het is vaak het voordeligst een eigen laadpaal thuis te installeren, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Hieronder helpen we je alvast op weg met het basisprincipe van de laadpunten.

lp-1024x545.png

Hoe kies je een laadpaal voor thuis?

Wanneer je je elektrische wagen koopt en deze op eigen terrein kunt parkeren, is het aantrekkelijk om thuis een laadpunt te installeren. Uiteraard zijn er weer een hoop verschillende soorten laadpalen en wallboxen, maar welke moet je kiezen? Hieronder gaan we even aankaarten wat er allemaal aan te pas komt.

Je elektrische auto thuis aan een laadpaal of wallbox hangen is veelal de goedkoopste manier om te laden. Je betaalt dan het tarief dat aangerekend word op je huidige energiefacturen. Doorgaans is dit een pak lager dan wat de aanbieders van publieke laadpalen rekenen. Zeker als je de mogelijkheid hebt om je eigen opgewekte stroom nog eens te gebruiken voor je wagen wordt het helemaal een win-win.

Let wel op: Energieprijzen kunnen verschillen van leverancier tot leverancier! Het is steeds aangeraden om goed alles te vergelijken indien je een contract afsluit met een leverancier, afgestemd op jouw verbruik.

Wat is nu het verschil tussen: wallbox of een laadpaal?

Sommige mensen vragen zich wel eens af: Wat is nu het verschil tussen een Wallbox en een Laadpaal?

Niet iedereen is fan van een afzonderlijke laadpaal die nog eens extra moet bijgeplaatst worden in de nabijheid van de oprit. Hiervoor zijn wallboxen de ideale oplossing. Met hun rechtstreekse bevestiging tegen de muur zijn ze meestal subtieler weg te werken in het exterieur van de woonst. 

Double-laadpaal-768x1024.jpg
Laadpaal-rotated.jpeg

VS

Voorbeeld Laadpaal: SMAPPEE                                        Voorbeeld Wallbox: SMAPPEE

Wat doet een laadpaal nu precies?

Een laadpaal werkt eigenlijk op dezelfde manier als een stopcontact binnenhuis. Een eventuele uitzondering hier is dat een laadpaal op een hoger vermogen zou kunnen werken, en dat de koppelstekker tussen de wagen en het laadpunt een speciale koppeling heeft. 

De laadpaal wordt voorzien van de nodige spanning. Deze kan bestaan uit bv: 3X400V+N of 230V.  Helaas kan een batterij van een elektrische wagen deze spanning niet direct opnemen zonder een omvorming naar gelijkspanning. Deze omvorming zelf gebeurt meestal aan de batterij van de wagen of een omvormer voorzien aan het laadpunt (naargelang het automerk).

Speciale laadstekkers

De meeste elektrische wagens, als niet allemaal, hebben een speciale laadstekker. Deze zijn soms meegeleverd met het laadpunt of met de wagen. Maar in sommige gevallen moeten deze apart aangekocht worden. Het is aangeraden om je steeds goed te laten informeren indien je je een elektrische wagen aanschaft. Zodat je nadien niet voor onverwachte extra kosten komt te staan.

Laadkabels zijn er te verkrijgen in 3m, 5m, 7m en 12m.

eRock-Laadkabel-Type-2---16A-3-fase-11-kW-0_51c09684-1c8e-4e4c-a73c-b6941bd2ee82_edited.jp

Welke merken zijn er verkrijgbaar?

Het aspect laadpalen en wallboxen is ondertussen al een uitgebreid gamma geworden. Hieronder geven we enkele van de bestaande walboxen en laadpalen waaruit men kan kiezen.

  • Alfen

  • Mennekes

  • Smappee

  • Bluecorner

  • Easee

  • ....

alfen-eve-single-pro-line-3-x-32a-22kw-5-meter-vas.jpg
easee-laadpaal.jpeg
mennekes-laadpaal-kopen.jpg
curved-swipe-1024x683.jpg

Welk merk is nu het meest geschikt?

De meeste laadpalen en wallboxen zijn compatibel met elke elektrische wagen omwille van de universele laadstekkers zoals hierboven vermeld. Hierdoor is er niet direct een specifiek merk dat uitsteekt. Het merk dat het beste bij u past zal voornamelijk afhangen van de doeleinden van het laadpunt.

Wilt u deze privé gebruiken of wilt u deze ook openbaarlijk ter gebruik stellen zodat ook andere mensen uw laadpunten kunnen gebruiken, is onder anderen 1 van de belangrijkste punten voor de keuze van een laadpunt.

Bv, door een laadpaal te plaatsen met een laadpass, zijn er mogelijkheden om bepaalde mensen buiten uzelf, de toegang te geven om ook uw laadpaal te gebruiken. Voor sommige laadpunten is het zelfs mogelijk om een aparte Facturatie en laadtijden of laadvermogens in te stellen.

De mogelijkheden schillen van merk tot merk. Maar met diverse mogelijkheden zoals hierboven al aangekaart is het kiezen van het juiste laadpunt niet alleen een kwestie van de juiste look hebben, maar ook de juiste mogelijkheden hebben.

 

Wil je graag meer info verkrijgen over het installeren van laadpunten? Of wenst U een offerte voor het plaatsen van een laadpunt? Neem gerust contact op met ons. 

bottom of page